APACHE NiFi
NiFi veri akışı sağlamamıza ve bu akışı yönetmemize yardımcı olan data pipeline aracıdır. National Security Agency tarafından geliştirilmiş daha sonra açık kaynak kodu ile kullanıma açılmıştır. Otomatik akış sağlamaya yardımcı olmakla birlikte günümüzde pek bilinmiyor olsa da oldukça kullanışlı bir teknolojidir.
APACHE NiFi KURULUMU
https://nifi.apache.org/download.htm adresinden binary dosya indirilir.
İndirilen zip dosyası ayıklanarak içerisindeki logs dosyasında bulunan nifi-app içerisinde CTRL+F ile password ve username aratılır. Bin dosyasının içerisinde ki run çalıştırılır ve erişim için http://localhost:8080/nifi sunucusuna password ve username ile giriş yapılır.
NiFi ARAYÜZÜ
NiFi sürükle bırak mantığı ile çalışmaktadır. Kullanmak istediğimiz yapıyı sürükleyerek boş alana bırakmamız erişim için yeterli olmaktadır.
1.PROCESSOR
Açılan Processor penceresinde istenilen Processor aratılabilinir ve eklenebilir. Tags sütunu ise bizlere Processor hakkında ipuçları vermektedir.
2.INPUT PORT VE 3.OUTPUT PORT
İki Process Group arasında connection sağlamaktadır. Bir Process Group’un çıktısı diğer Process Group’un girdisi olmaktadır. Yukarıda ki örnekte basit bir akış oluşturulup GenerateFlowFile ile verilen mesaj PutFile ile .txt dosyasına yazdırılmıştır.
4.PROCESS GROUP
Görsellik açısından akış için kullanılan Processorleri içerisinde saklaya bildiğimiz bir yapı sağlamaktadır. Ortam karmaşıklığını önlemek ve oluşturduğumuz data flowları kolay bir şekilde template alarak gerekli kişilerle rahatlıkla paylaşmayı sağlamaktadır. Şekil 1 de bulunan her bir kutucuk farklı data flowları temsil eden birer Process Groupdur.
5.REMOTE PROCESS GROUP
Siteden siteye bağlantı ve yük dengesi sağlamaktadır.
6.FUNNEL
Farklı komponentten gelen dataları tek connection da birleştirmeyi sağlar. Alınan birden fazla data funnel ile aynı işlemlerden geçirilebilinir.
7.TEMPLATE
Seçili Processorler veya Process Grouplar masaüstüne indirilebilinir veya başka biri tarafından atılan templateler kişinin kendi NiFisine eklenebilir. Şekil 6 da seçili Processor Groupun template alınmıştır.
8.LABEL
Interface’e not eklemeyi sağlamaktadır.
SON !
Bu yazımda Nifi nedir, ne için kullanılır ve basitçe arayüz tanıtımını yaptım. NiFi birçok işlemin otomatize edilmesi, data kontrolü ve kodsuz işlem yapma aşamalarında bize oldukça yardımcı olmakta ve zamandan tasarruf sağlamakta. Kaynaklarının yetersizliği sebebiyle öğrenimi zor gözükse de oldukça kolay. Sizlerde bu teknolojiyi öğrenmek istiyorsanız beni takipte kalınız 🙂
Sorularınız için mail hesabımı kullana bilir ve Linkedln’dan bağlantı kurabilirsiniz.
Comments are closed.