Press "Enter" to skip to content

APACHE SUPERSET

Lizge Bozkurt 0

APACHE SUPERSET NEDİR? NEDEN KULLANILIR?

Apache Superset verilerin görselleştirilerek analiz edilmesi aşamasında kullanıcıya işlevsel arayüz sunan web tabanlı bir veri görselleştirme ve iş zekası(BI) platformudur . Aynı zamanda Open Source kaynaklı olduğundan geliştirme işlemlerine imkan sağlamaktadır ve kullanımı ücretsizdir.

TEMEL ÖZELLİKLERİ:

Database Bağlantısı: İlişkisel veritabanları(postgreSQL,MySQL) veya NoSQL veritabanları (mongoDB,RabbitMQ),Bulut depolama(Amazon S3, Google Cloud Storage)araçlarına bağlanarak veri çekme işlemini gerçekleştirebilir. Bu işlem farklı türde ki verilerin işlenmesine, analiz edilmesine olanak sağlamaktadır.

Veritabanı haricinde Excel dosyalarında tuttuğumuz veya csv dosyalarımızda bulunan verileri de çekmemize olanak sağlamaktadır.

Dashboards Oluşturma: Apache Superset’in sunmuş olduğu Grafikler,Tablolar ve diğer görselleştirme araçları ile tüm verileri tek bir dashboard altında sunabilirsiniz.

Veri Filtreleme: Anlık olarak oluşturulan SQL sorgularının sonucunu sanal olarak oluşturduğu veri kümelerinde tutarak Database içerisindeki verilere filtre uygulayabilir ve karmaşıklığı ortadan kaldırabilirsiniz.

                             SQL Sorgusu ile Database içersinden Filtreli Data Çekme

Görselleştirme Araçları: Veri analiz sonucuna uygun görselleştirmeyi yapabilmek için Pie chart, chart bar, funnel chart, heat maps gibi birçok görselleştirme aracı mevcut. Örneğin; bir karşılaştırma mevcut ise chart bar(Grafik çubuğu) kullanımı daha doğru olacaktır.

                                                      Görselleştirme Araçları

Erişim KontrolüRol tabanlı erişim ile kimlerin Dashboardlara erişebileceğini belirleyebilir ve yetkileri istediğiniz ölçüde kısıtlandırabilirsiniz. Roller:

  • PublicYalnızca public olarak paylaşılmış Dashboardlara erişimleri vardır
  • Alfa: Yetki verilen Dashboardları görüntüleye bilir veya kendi grafiklerini ve Dashboardlarını oluşturabilirler.
  • Gamma: Alfa rolüne sahip kullanıcılara göre daha fazla yetkiye sahiptirler. Kendi Dashboardlarını oluşturabilir ve paylaşabilirler.Bununla beraber veri kaynakları üzerinde daha geniş yetkiye sahiptirler.
  • Admin: Yönetici rolüdür. Superset içerisinde bulunan tüm ayarları yönetebilir ve değişiklik yapabilirler.
  • SQL Lab: Sadece SQL sorguları yazma ve çalıştırma yetkisine sahip kullanıcılardır.

LDAP ve OAuth gibi kimlik doğrulama araçları ile entegrasyonu destekleyerek daha güvenli Data işlemleri gerçekleştirmemize olanak tanır.

APACHE SUPERSET ARAYÜZÜ

Login ekranından sonra karşımıza çıkan arayüz içersinde Dashboards(Gösterge Panelleri), charts(Grafikler) ,SQL Lab alanları mevcut.

                                                     Apache Superset Arayüzü

Gösterge Paneli içerisinde oluşturduğunuz Dashboardları görüntüleyebilir yenilerini oluşturabilir veya oluşturduğunuz grafikleri dashboradlarınıza sürükle bırak ile ekleyebilirsiniz.

                                                    Dashboards(Gösterge Paneli)

Grafikler içerisinde oluşturduğunuz tüm grafikleri görüntüleyebilir, düzenleyebilirsiniz.Gösterge panelinin durumunu,güncellenme tarihini, hangi kullanıcı tarafından oluşturulduğunu ve kullanıcıların yetkili olduğu gösterge panellerini görüntüleyebilirsiniz.

                                                           Charts(Grafikler)

SQL Lab içerisinde ise SQL sorguları atarak veritabanınızdan dönen sonucu görüntüleyebilir,Create Chart ile grafik oluştururken kullanabilir veya bir csv dosyası olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Sorgu geçmişinizi de yine SQL Lab içerisinde görüntüleyebilirsiniz.

                                                                  SQL Lab

Data içerisinde ise veritabanınızı, SQL sorguları içerisinde oluşturduğunuz veri kümelerini,sorgu geçmişini ve kaydedilen sorguları görüntüleyebilirsiniz

                                                                 Data(Veri)

SON !
Bu yazımda Apache Superset nedir,ne için kullanılır ve basitçe arayüz tanıtımını yaptım. Apache Superset verileri görselleştirerek raporlamayı sağlayan bir BI raporlama aracıdır. Geniş grafik kullanımı, renk skalası sayesinde harika görsel sunumlar,analizler yapabilmeye olanak sağlamaktadır.

Bir yazının daha sonuna gelmiş bulunmaktayım. Benzer içerikler için Medium hesabımı takip edebilir ve sorularınız için mail adresimi veya Linkedln hesabımı kullana bilirsiniz

İLETİŞİM:

https://www.linkedin.com/in/lizge-bozkurt-b0384b207/

bozkurtlizge@gmail.com

Comments are closed.